Douane- en exportbegrippen: vragen over de douane

De douane is een organisatie waarover je vaak een hoop voorbij hoort en ziet komen in bijvoorbeeld het nieuws, maar veel mensen weten niet precies wat de douane precies doet en wat andere termen inhouden die voorbijkomen. Vrijwel iedereen komt weleens langs de douane wanneer zij op vakantie gaan, of dit nu met het vliegtuig of met de auto is. Het feit dat veel mensen niet weten wat de douane nu precies doet, kan vaak tot veel onduidelijkheid leiden, wat uiteraard erg onhandig is, zeker wanneer je voor je werkzaamheden in contact komt met de douane.

Export- en douanedocumenten

Op het internet vind je diverse website die specifiek vragen behandelen over export- en douanedocumenten. Exportdocumenten zijn vooral bedoeld voor de klant in het buitenland. Deze kan besparen op de invoerrechten wanneer er bijvoorbeeld handelsafspraken zijn gemaakt tussen de Europese Unie en het betreffende land. De buitenlandse klant moet dan kunnen aantonen waar de goederen vandaan komen en daar zijn de exportdocumenten voor nodig. Er zijn verschillende soorten exportdocumenten, te weten: het certificaat van oorsprong, het EUR.1 Certificaat, EUR-MED Certificaat, documentenlegalisatie, handtekeningenlegalisatie, ATA-Carnet, Form A documenten en het certificeren van documenten.

Proces van uitvoeraangifte

Ook kan je online veelvuldig informatie vinden over hoe het doen van uitvoeraangifte precies in zijn werk gaat. Wanneer je aan een klant buiten de Europese Unie goederen verkoopt, moet je een uitvoeraangifte opstellen. Dit kan je zelf doen, maar wordt ook vaak uitbesteed. Na het digitaal indienen van de uitvoeraangifte zijn drie scenario’s te onderscheiden. Wanneer de aangifte wit is, is deze gelijk goedgekeurd en kan je de goederen vervoeren. Een oranje aangifte betekent dat de aangifte nog niet helemaal akkoord is en dat je aanvullende gegevens moet opsturen. Je mag de goederen nog niet vervoeren en de aangifte wordt opnieuw beoordeeld door de douane. Tot slot kan je aangifte rood zijn. De douane komt de goederen dan bekijken en de goederen mogen niet worden geëxporteerd.

Overige vragen aangaande douanezaken

Naast bovengenoemde onderwerpen zijn er nog overige vragen die betrekking hebben op de werkzaamheden en diensten van de douane. Hierbij kan je vooral denken aan vragen aangaande de verschillen tussen bepaalde groepen en wat bepaalde begrippen inhouden. Ook kan je hierbij denken aan vragen aangaande met welke landen of gebieden de Europese Unie afspraken heeft gemaakt of een overeenkomst heeft gesloten. Deze vragen en antwoorden kunnen je helpen met het volgens de regels transporteren van je goederen.